پاور بانک یا شارژر همراه
اکنون که بشر موفق شده امکانات فراوان فناوری را در ابعاد کوچک تلفن هوشمند بگنجاند، حال نوبت به دغدغه داشتن شارژ همیشگی این دستگاه رسیده است. به عبارتی دیگر، شارژ تلفن همراه به یکی از دغدغههای بشر امروزی تبدیل شده است.
البته این دغدغه محدود به گوشی تلفن همراه نمیشود، بلکه تبلت و نوتبوک و خلاصه تجهیزات هوشمندی که به خصوص از صفحه نمایش نسبتا بزرگ برخوردارند را نیز شامل میشود. این دستگاههای هوشمند تقریبا هر روز نیاز به شارژ دارند. از طرفی فناوری ساخت باتری با محدودیتهایی مواجه است که نتوانسته همگام با سایر فناوریها به پیش رود. به همین دلیل نمیتوان فقط به ظرفیت شارژ باتری این دستگاهها بسنده کرد. از طرفی به لحاظ تحرک افراد و گرفتاریهای روزمره دسترسی به برق شهری نیز همیشه و همه جا میسر نیست. در این جا نیاز به گجت دیگری به نام شارژر همراه یا اصطلاحا پاور بانک (Power Bank) مطرح میشود.
شارژر همراه یا پاور بانک
همانطور که از نام شارژ همراه بر میآید، دستگاهی قابل حمل است که برای شارژ دیگر دستگاههای الکترونیکی مثل تبلت، گوشی موبایل، نوتبوک، پلیر MP3 و MP4 مورد استفاده قرار میگیرد. پاور بانک ابعاد و مشخصات فنی مختلفی دارد که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم.
آناتومی پاور بانک
خلاصه تشریح پاور بانک این است که شامل تعدادی باتری لیتیوم-یون با ظرفیت خاص و کنترلر باتری و شارژ میشود. باتریهای لیتیوم-یون همان باتریهای قابل شارژر یا اصطلاحا Rechargeable هستند که در سایزهای قلمی و نیمقلمی و غیره به وفور میبینیم. البته در پاور بانک ابعاد این باتری بزرگتر است. بنابراین کار پاور بانک حفظ شارژ الکتریکی درون خود و شارژدهی به تجهیزات دیگر است.
مشخصات پاور بانک
توان، ظرفیت یا ولتاژ و جریان ورودی و خروجی پاور بانک و تعداد پورتهای شارژ از عوامل تعیین کننده قابلیتهای این دستگاه به شمار میروند. پاور بانک معمولا یک یا دو پورت خروجی برای شارژ تبلت یا تلفن هوشمند دارد. مهمترین مشخصه هر پاور بانک، توان خروجی آن است. برای مثال مدل ۴۴۰۰ میلی آمپر یعنی میتواند جریان ۴٫۴ آمپر را به مدت یک ساعت برقرار سازد. به بیان سادهتر اگر مثلا گوشی شما مدل هوآوی P8 Lite که ۲۸۰۰ میلی آمپری هست باشد، با این پاور بانک میتوانید دو بار آن را فول شارژ کنید. همچنین باتری داخل پاور بانک نیز همانند باتری نوتبوک و دیگر باتریهای قابل شارژ، چرخه شارژ دارد. یعنی تقریبا بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ بار میتوان آن را شارژ و دشارژ نمود که البته این تعداد شارژ به نحوه استفاده شما نیز بستگی دارد. بنابراین به خاطر داشته باشید پاور بانک را بیدلیل شارژ و دشارژ نکنید و تا حد امکان از برق شهری استفاده نمایید.

راهنمای خرید پاور بانک
- بسته به نوع استفادهتان، مدلی خریداری نمایید که تعداد پورت خروجی کافی و همچنین جریاندهی لازم را ارایه دهد
- پاور بانک مخصوص تبلت با پاور بانک مخصوص گوشی از لحاظ جریاندهی متفاوت است. برای اطلاع، آمپر مورد نیاز شارژ تلفن همراه حدود یک آمپر، و آمپر مورد نیاز شارژ تبلت حدود ۱.۵ تا ۲ آمپر است.
- ترجیحا مدلی خریداری نمایید که مجهز به پورت هوشمند یا اصطلاحا اسمارت پورت باشد. پورت هوشمند بسته به نیاز دستگاه شما، شدت جریان خروجی یا آمپر مناسب را برای شارژ در اختیار قرار میدهد.
- توجه داشته باشید توان باتری بالاتر لزوما خرید بهتری محسوب نمیشود، زیرا هر چه ظرفیت پاور بانک بیشتر باشد، وزن گجت نیز افزایش مییابد. همچنین مدت زمان لازم برای شارژ کامل گجت نیز طولانیتر خواهد بود.
- امروزه کمتر گجتی پیدا میشود که از پورت Micro USB پشتیبانی نکند، بنابراین میتوان گفت تمامی پاور بانکها از این قابلیت برخوردارند و نیازی به سفارش خاص در خصوص این قابلیت نیست.
- حتما شارژری بخرید که نشانگر وضعیت شارژ و باتری داشته باشد. پس از خرید متوجه اهمیت این موضوع خواهید شد.
چاپ شده در نخستین شماره مجله دانشآموزی فناوری جهان امروز